Помощни материали

Резултат от консултациите, проведени с държавите-членки и Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ), относно заявлението за използване на бирата като основно вещество в растителната защита срещу голи и градински охлюви

Настоящият доклад обобщава резултатите от консултациите, организирани от Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) и представя научните становища на ЕОБХ относно получените отделни коментари, касаещи заявлението за одобрение на бирата като основно вещество за използване в растителната защита срещу голи и градински охлюви.

Прочети още: Резултат от консултациите, проведени с държавите-членки и Европейския орган по безопасност на...

НЕОНИКОТИНОИДИТЕ – ПОМОЩНИК ИЛИ ЗАПЛАХА ЗА ЕКОСИСТЕМИТЕ

Неоникотиноидите са сравнително нов клас инсектициди, синтезирани в последните десетилетия на ХХ век. Представляват изкуствени аналози на никотина, за който е известно, че е природен пестицид, но се различават от него с по-високата си устойчивост в околната среда и по-силно изразен токсичен ефект. Тези инсектициди по структура и механизъм на действие са сходни с никотиноидите (никотин, картап) и са ново поколение пестициди, поради което са получили наименованието „неоникотиноиди“. Те притежават контактно и стомашно действие, действат на централната нервна система на насекомите, но към бозайниците проявяват по-слаба токсичност.

Вижте пълния текст на статията, публикувана в сайта на Българска агенция по безопасност на храните:

Интервю с Г-н Огнян Миков - в-к Телеграф /05.02.2016 г.

Кратки биографични данни за Г-н Огнян Миков:

- Г-н Миков, Световната здравна организирания бие тревога за опасния вирус Зика, който се разпространява чрез т. нар. тигров комар. Каква е ситуацията с популацията на този вид насекоми към момента у нас?

- В България засега, а и в очертаващото се близко бъдеще, има само един вид комар, който е способен да пренася вируса и това е тигровият. От началото на тази година имаме данни за разпространението му в шест области - Бургас, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Враца и Монтана. Разбира се, разпространението му и в други области не може да бъде изключено, най-вече в съседни на тези, в които е вече засечен. Тигровият комар обаче не е толкова масов, както например раннопролетните видове, които се появяват веднага след топенето на снеговете. По принцип при болестите, предаващи се чрез ухапване от комар, кърлеж или друго кръвосмучещо, трябва да има източник на заразата, преносител и възприемчиво население. Преносител и възприемчиво население у нас има, въпросът е да се появи източник, който този преносител да ухапе. Изключително нисък е рискът у нас да се появи източник на Зика вирус.

Прочети още: Интервю с Г-н Огнян Миков - в-к Телеграф /05.02.2016 г.