НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е национална институция със статут на научна организация към Министерство на здравеопазването, която има за цел да разработва научните основи на борбата с инфекциозните заболявания и методите за нейното осъществяване.
 1. На 31 декември 2019 г. в град Ухан в провинция Хубей в Китай възниква клъстер от случаи на пневмония с неизвестна етиология, като се съобщава за връзка на случаите с посещение на пазар за риба и живи животни от различни

  ...
 2. Проф. Петър Андонов е виден български вирусолог със значими заслуги в създаването и развитието на медицинската вирусология в България.

  ...
 3. Вчера, заместник-посланикът на посолството на САЩ в София Джъстин Фридман се срещна с проф. д-р Тодор Кантарджиев в НЦЗПБ, за да изрази благодарност за упоритата работа в борбата срещу

  ...
 4. НЦЗПБ поздравява американския народ по случай 4 юли – Националния празник на САЩ, когато ще се отбележи 244-тата годишнина от подписването на Декларацията за Независимост.

  ...
 5. Днес, 24.06.2020 г., управителният съвет на АС на МВР награди с плакети и благодарствени писма всички членове на Националния оперативен щаб за техния принос в борбата срещу COVID-19.

  ...